Gault Millau bekroont voormalig koetshuis Hof ter Linden tot mooiste restaurant: “Geeft energie voor de verdere restauratie van het domein”
Restaurant Stable, gelegen op het historische domein Hof ter Linden in Edegem, is door Gault Millau bekroond tot ‘Mooiste Restaurant Design’. Die erkenning is een eerbetoon aan de samenwerking tussen de uitbaters van Stable, Stichting Kempens Landschap en gemeente Edegem. Zij transformeerden het voormalige koetshuis van Hof ter Linden tot een sfeervol restaurant met respect voor de erfgoedwaarden van het domein.
Het interieur van Stable krijgt een dikke pluim van de recensenten van Gault Millau. Stable combineert pure keuken met een warm interieur, ontworpen door Dieter Vander Velpen. Het design integreert authentieke elementen en luxueuze materialen, die naadloos samengaan met de historische sfeer van het domein. “De warme kleuren en het gebruik van natuurlijke elementen zoals hout en steen roepen een gevoel van tijdloze schoonheid op. Gasten kunnen bij ons genieten van heerlijke gerechten terwijl ze de rijke geschiedenis van het eeuwenoude domein ervaren”, vertelt medeoprichter Aleksandar Davidovic. “STABLE is een plek met een machtig verleden, dat voel je.”
Intensieve samenwerking
Het oostelijke koetshuis van het 17de-eeuwse kasteel Hof ter Linden werd enkele jaren geleden omgetoverd tot een unieke eetgelegenheid. Die transformatie is het resultaat van een intensieve samenwerking tussen verschillende partijen. Toen het kasteeldomein in 2012 te koop kwam te staan, sloegen gemeente Edegem, provincie Antwerpen en Stichting Kempens Landschap de handen ineen om het domein te bewaren en een nieuwe functie te geven. Stichting Kempens Landschap kreeg daarbij het vertrouwen om het domein te ontsluiten, restaureren en herbestemmen.
In samenwerking met ondernemers Njegos Kalicanin en Aleksandar Davidovic werd een intensief en constructief traject afgelegd om van het koetshuis een unieke eetgelegenheid te maken. Beide heren deden eerder al heel wat ervaring op in verschillende Europese sterrenrestaurants. Achter het fornuis zwaait chef Tom Loockx met zijn pure keuken de plak.
Geslaagde herbestemming
“Sinds de opening van Stable – inmiddels een iconisch restaurant – vormt het een prachtige aanvulling op brasserie De Melkerij, die gevestigd is in het westelijke koetshuis”, vertelt burgemeester Koen Metsu. “Het succes van Stable geeft energie voor de verdere restauratie en herbestemming van het domein. In juni startten we samen met Kempens Landschap met de restauratie van het kasteel zelf.”
“Het traject met de uitbaters van Stable werd vanaf het begin gekenmerkt door een constructieve dialoog”, aldus Philippe De Backer, directeur van Stichting Kempens Landschap. “De samenwerking heeft geleid tot een geslaagde herbestemming, die nu bekroond wordt met een erkenning door Gault Millau. Dit is niet alleen een compliment voor Stable, maar ook voor het engagement van alle betrokken partijen.”