Provincie Antwerpen

Domein Fatima in Pulle herleeft als bruisende ontmoetingsplek

Domein Fatima in Pulle herleeft als bruisende ontmoetingsplek

Op Domein Fatima in Pulle, deelgemeente van Zandhoven, bouwden bezoekers deze namiddag een bescheiden feestje. Het pittoreske bedevaartsoord kreeg de afgelopen maanden een grondige opknapbeurt. Vandaag werd het domein feestelijk ingehuldigd. De Stichting klopte voor het project aan bij LEADER Kempen Zuid en kon rekenen op een plattelandssubsidie van zo’n 93.000 euro.

Domein Fatima is een bedevaartsoord in Pulle bij Zandhoven. Het domein van 1,8 hectare bevat verschillende religieuze landschapselementen zoals kapelletjes, kruiswegen en een Mariagrot. In 2021 nam Stichting Kempens Landschap deze merkwaardige plek in erfpacht. Samen met de kerkfabriek, lokaal bestuur Zandhoven en lokale vrijwilligers, heeft Stichting Kempens Landschap het domein verder ontwikkeld.

Inspirerende omgeving

Het domein werd o.a. voorzien van nieuwe poorten en bloembakken met zitbanken. De gloednieuwe shelter en gerestaureerde religieuze elementen, zoals de grote kapel, zorgen ervoor dat bezoekers op een comfortabele manier van het park kunnen genieten. Daarnaast zijn er ook inspanningen geleverd om de biodiversiteit in het park te vergroten. Zo werd er nieuwe, aangepaste beplanting toegevoegd.

Gedeputeerde Kathleen Helsen, covoorzitter van Stichting Kempens Landschap, licht toe: “Met deze herinrichting willen we niet alleen het erfgoed bewaren, maar ook een plaats creëren waar mensen samen kunnen komen, genieten van de natuur en elkaar kunnen ontmoeten in een serene en inspirerende omgeving. We konden dit project realiseren dankzij financiële steun van LEADER, een subsidieprogramma voor plattelandsontwikkeling.”

Feestelijk moment

De heropening werd feestelijk ingezet met talrijke geïnteresseerden die het vernieuwde domein kwamen bewonderen. De namiddag begon met een officiële ceremonie, gevolgd door een receptie. De jongere aanwezigen genoten van kinderanimatie met activiteiten zoals vertellingen en grime, geheel in het teken van de geschiedenis van het domein.

“Met de heropening van Domein Fatima realiseren we onze ambitie om waardevolle erfgoedplekken een nieuwe toekomst te geven. We zijn bijzonder trots dat we - via een fijne samenwerking met lokale partners - een plek hebben gecreëerd die niet alleen het verleden eert, maar ook klaar is voor de toekomst”, vult gedeputeerde Jan De Haes, covoorzitter van Stichting Kempens Landschap, aan. 

Aanwinst voor de gemeenschap

Luc Van Hove, burgemeester van Zandhoven, is bijzonder tevreden met de heropening: “Domein Fatima is altijd een belangrijk onderdeel geweest van onze gemeenschap. Met deze heropening krijgt het een nieuwe invulling die aansluit bij de noden van vandaag, terwijl het ook de herinneringen van vroeger in ere houdt. Dit is een aanwinst voor alle inwoners van Pulle en omstreken.

Domeinen gelinkt aan dit nieuws-item: