Provincie Antwerpen

Domein Roosendael verwelkomt vlonderpad

Domein Roosendael verwelkomt vlonderpad

Een gloednieuw vlonderpad pronkt op domein Roosendael in Sint-Katelijne-Waver. Bezoekers kunnen voortaan via een duurzaam houten pad tussen twee imposante, horizontaal groeiende platanen wandelen. Het project van Stichting Kempens Landschap en vzw Roosendael richt zich op een inclusieve natuurervaring. De werken werden uitgevoerd met financiële steun van provincie Antwerpen.

Roosendael, eigendom van Stichting Kempens Landschap, is een prachtig domein vlakbij de Nete in Sint-Katelijne-Waver. Zo’n 800 jaar geleden werd er een cisterciënzerabdij opgericht. Vandaag is Roosendael een plek vol natuur, cultuur en recreatie. Verschillende gebouwen en het omringende landschap zijn beschermd als monument. Vzw Roosendael heeft het domein sinds 1984 in erfpacht. De partners zetten in het verleden al heel wat stappen om de gebouwen en het landschap op te waarderen. Nu prijkt er een nieuw vlonderpad op het domein.

Een vlonderpad voor iedereen

Het pad, aangelegd met duurzame materialen, biedt bezoekers de kans om tussen de wortels van twee eeuwenoude platanen te wandelen. Het vlonderpad maakt het bovendien mogelijk om ook tijdens de nattere maanden het landschap tussen de bomen te verkennen, iets wat voorheen moeilijk was. De aanleg past binnen het bredere doel van de Stichting en vzw Roosendael om natuur en erfgoed toegankelijk te maken voor iedereen, inclusief mensen met een beperking. Binnen hetzelfde project (met subsidies vanuit het Coronaherstelfonds) werd begin dit jaar ook de tuin van het poortgebouw heringericht met o.a. een rolstoelpad tot aan het bezoekerscentrum.

"We zijn trots dat we met dit project, genaamd ‘Wandelen tussen de wortels van de horizontale platanen’, kunnen bijdragen aan een inclusieve natuurbeleving," aldus gedeputeerde Kathleen Helsen, covoorzitter van Stichting Kempens Landschap. “Het pad is het hele jaar door vrij toegankelijk en biedt ook rolstoelgebruikers de mogelijkheid om te genieten van deze unieke omgeving”. Gedeputeerde Jan De Haes,covoorzitter van Stichting Kempens Landschap, vult aan: "We hopen dat dit een inspirerende ontmoetingsplek wordt waar mensen de tijd nemen om te onthaasten en de natuur van dichtbij te ervaren. Het vlonderpad toont hoe natuur, erfgoed en duurzaamheid hand in hand gaan op Roosendael.”

Sociale interactie

Roosendael is gelegen langs verschillende belangrijke wandelroutes, waaronder de GR-route en de weg naar Santiago de Compostela. Het domein trekt jaarlijks heel wat bezoekers, van langeafstandswandelaars tot gezinnen die willen genieten van een rustige natuurwandeling. Met het project willen de partners ook de sociale interactie op het domein bevorderen. Bezoekers kunnen in het vernieuwde onthaal terecht voor een rustmoment, een kop koffie of een babbel. Passanten worden aangemoedigd om even stil te staan bij de symboliek van de platanen, die ondanks hun val opnieuw wortelden en verder groeiden.

Het project wordt mogelijk gemaakt dankzij een totale investering van €120.000. Het Herstelfonds van de provincie Antwerpen verleent een maximale subsidie van €78.000 om het vlonderpad en de bezoekersruimte te realiseren.

Domeinen gelinkt aan dit nieuws-item:

Roosendael
Waar?Sint-Katelijne-Waver

Roosendael

Bezoek deze voormalige cisterciënzerabdij aan de Nete! Vandaag de dag zijn er op het domein een jeugdverblijfcentrum, een fietscafé en een camping.