Provincie Antwerpen

Domeinen van Stichting Kempens Landschap geven geheimen prijs

Domeinen van Stichting Kempens Landschap geven geheimen prijs

Op zondag 8 september vindt de 36e editie van Open Monumentendag plaats. Ook Stichting Kempens Landschap, één van de grootste monumenteneigenaars in Vlaanderen, opent dan de deuren van een aantal unieke erfgoedlocaties. Bezoekers krijgen o.a. de kans om de recent heropende Wintertuin in Onze-Lieve-Vrouw-Waver te bewonderen, een kijkje te nemen in Het Hof in Vosselaar of kasteel Ravenhof in Stabroek, waar de stichting de (werf)deuren openzet.

Vlaanderen maakt zich op voor de jaarlijkse hoogmis van de erfgoedsector: Open Monumentendag. Onder de noemer "En route!" ligt de focus dit jaar op de routes, netwerken en connecties tussen monumenten en landschappen. Stichting Kempens Landschap koestert samen met haar partners waardevolle landschappen en erfgoedsites in de provincie Antwerpen. Dat doet ze al meer dan 26 jaar. Aanstaande zondag kan je kennismaken met een aantal bijzondere domeinen van deze organisatie.

Het Hof: een monument in transformatie
Het Hof in Vosselaar is een unieke site in het hartje van de Noorderkempen. Het beschermde landhuis dateert volgens een ingemetselde steen uit 1750 en bevindt zich in een prachtig groen landschap met waardevolle bossen en open landbouwgebieden. Stichting Kempens Landschap ontfermt zich over de restauratie en herbestemming van het pastoriedomein. Eind vorig jaar ging Het Hof in de stellingen. Zondag krijg je de kans om het restauratieproces van dichtbij volgen

Prins(es) voor één dag
Tijdens Open Monumentendag krijg je de kans om deel te nemen aan een boeiende rondleiding van ongeveer een uur in het majestueuze kasteel Ravenhof in Stabroek. Vervolgens krijg je uitleg bij de afgelopen restauratie van de maar liefst 192 ramen en deuren van het kasteel. Als kers op de taart bezoek je de zolders waar ter voorbereiding van de dakrestauratie de binnenschil werd gedemonteerd.  

Art nouveau van wereldniveau
Sinds eind mei kunnen bezoekers opnieuw terecht in de Wintertuin van de Ursulinen in Onze-Lieve-Vrouw-Waver. Stichting Kempens Landschap creëerde met steun van Toerisme Vlaanderen een gloednieuw belevingsparcours voor individuele bezoekers. Ook de historische tegelvloer, het sanitair en het onthaal werden grondig aangepakt. Tijdens Open Monumentendag ontdek je de betoverende wereld van dit voormalig internationaal meisjespensionaat. De adembenemende wintertuin in art nouveau uit 1900 zal je versteld doen staan.

Paviljoen in restauratie
Langs de Scheldedijk in Hingene, deelgemeente van Bornem, bots je op een merkwaardig gebouw: paviljoen De Notelaer. Het paviljoen werd eind 18de eeuw opgetrokken in neoclassicistische stijl. In januari 2024 startte Stichting Kempens Landschap met de interieurrestauratie en het gedeeltelijk herbestemmen tot erfgoedlogies. Open Monumentendag is een unieke gelegenheid de restauratie van deze erfgoedparel van nabij te volgen.

Terug in de tijd
Tijdens Open Monumentendag is Brik Boom het centrale punt van heel wat erfgoedroutes doorheen de mooie Rupelstreek. Daarnaast kom je hier meer te weten over handelsroutes in de ijzertijd tijdens het Archeo Café. Archeologen die meewerken aan een onderzoek over aardewerk uit de ijzertijd in de Rupelstreek geven een interessante lezing. In het bezoekerscentrum reis je terug in de tijd en ontdek je hoe de mensen vroeger in de Rupelstreek woonden.

Oorlogsgeschiedenis ontmoet kunst
Het Spoorwegfort van Duffel werd eind 19de eeuw gebouwd om de spoorlijn Brussel-Antwerpen te verdedigen. Op 8 september geven de fortgidsen doorlopend korte rondleidingen die een voorproefje bieden van de volledige tour. Daarnaast presenteren kunstenaars Veerle De Ceulener en Annick Dewinter hun werk in het fort. Ontdek 'Hangover': een verwerking van oorlogstrauma in weefwerk en porselein.

Een molen in wording
De Gansakkermolen is een windmolen uit 1797 die eeuwenlang mee zijn stempel drukte op het Geelse stadsbeeld. In 1981 werd de molen erkend als beschermd monument. Toch raakte de molen steeds meer ingesloten door bebouwing. De windreus raakte in verval en werd uiteindelijk afgebroken en verkocht. Nu herrijst hij bovenop een bestaande molenbelt in Puurs-Sint-Amands. Tijdens Open Monumentendag krijg je meer info over 'de molen in wording' en kan je de windreus in opbouw vanop afstand bewonderen.

Stoomzagerijfeest
Zondag ben je tussen 14u en 20u welkom op de feestelijke opening van de stoomzagerij in Laakdal. Op de feestmarkt zijn er tal van workshops rond het thema hout(bewerking). In het museum zelf kan je authentieke werktuigen en machines bezichtigen. Naast randanimatie vind je hier ook heel wat lekkers van lokale ondernemers uit het Merodegebied.

Ambachtelijke molen
Bij de Stenen Molen in Oelegem maak je tussen 13u en 17u kennis met maar liefst dertien verschillende ambachten. In de molen zelf komen bezoekers meer te weten over de werking en geschiedenis van deze historische molen. Voor de lekkerbekken staat er een traditioneel ‘meulenmaal’ op het menu.