Green Key voor vakantiewoning de Beddermolen
Erfgoedlogies de Beddermolen in Westerlo mag zich voortaan Green Key labelhouder noemen. Green Key is het eerste kwaliteitslabel dat duurzaam reizen, vergaderen en ontspannen in de verf zet. Wie logeert in een Green Key verblijf, mag er dus zeker van zijn dat de ecologische voetafdruk beperkt blijft.
Green Key staat voor logeren in alle comfort en met een minimale impact op de omgeving. Stichting Kempens Landschap, de eigenaar van het erfgoedlogies op het molendomein is opgetogen met het label. Kathleen Helsen, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Stichting Kempens Landschap reageert enthousiast: “De erkenning bevestigt wat we al jaren zeggen namelijk dat erfgoed en duurzaamheid perfect hand in hand kunnen gaan. Het zorgt voor een extra uitdaging bij de restauratie, maar dat hebben we ervoor over. Zo zijn we er bij de Beddermolen onder meer in geslaagd om CO²-reducerende verwarmings- en isolatietechnieken te installeren, met behoud van de authentieke elementen van de molenaarswoning. Je kan er dus genieten van alle moderne comfort en toch de charmes van vroeger ervaren.”
Het oude molendomein van de Beddermolen gaat terug tot de 17de eeuw en werd gebouwd in opdracht van de abdij van Tongerlo. Naast het molenhuis vind je er een imposante windmolen, een bakhuis, een stal en een schuur. Stichting Kempens Landschap restaureerde de molen en de bijhorende gebouwen en gaf ze een nieuwe bestemming. Vandaag kan je er niet alleen logeren, maar ook vergaderen of feesten.
“We hebben al een hele weg afgelegd met dit molendomein. Het Green Key label is een mooie bekroning, ook voor onze molenaars- en bakkerswerking. Voor Green Key is het namelijk belangrijk dat je initiatieven rond streekidentiteit mee ondersteunt. Daar zetten we met de Beddermolen heel hard op in. Elke eerste en derde zondag van de maand kan je de Beddermolen komen bezoeken. Binnenkort kan je hier ook artisanaal gebakken brood kopen of deelnemen aan een bakkersworkshop. Kortom, wie de Beddermolen bezoekt, maakt kennis met het hele proces van graan tot brood en beleeft zelf hoe dit erfgoed mee de eigenheid van de streek heeft bepaald”, vult Jan De Haes, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Stichting Kempens Landschap, aan.