Kerkruïne in Hulshout krijgt snoeibeurt
Een gespecialiseerde firma neemt de kerkruïne in Westmeerbeek onder handen. Het monument is overwoekerd met klimplanten, die nu voorzichtig gesnoeid en doorgesneden worden. Na enkele maanden uit te drogen, zullen de planten verwijderd worden en kunnen de geplande restauratiewerken aan de ruïne starten.
De als monument beschermde Sint-Michielskerk aan de Netestraat in Hulshout heeft een bijzonder verhaal. Zo deelt de laatgotische kerk haar toren met de recentere haaks gebouwde kerk. Nadat de Sint-Michielskerk in onbruik raakte, verviel ze mettertijd tot een ruïne. Klimop en andere woekerende planten namen de overhand en de stabiliteit van de muurresten ging er zienderogen op achteruit. Het lokaal bestuur Hulshout, dat eigenaar is van de kerk, wilde hier verandering in brengen. Hiervoor riep het bestuur de hulp in van Kempens Landschap. Het architectenbureau aNNo werd aangesteld om het dossier op te volgen. Na een uitgebreide voorbereidingsfase komt de veiligstelling en opwaardering van het monument nu in zicht.
Tijdens de voorbereidende studies werd algauw duidelijk dat de klimplanten voorzichtig verwijderd moesten worden. Vooral de klimop tast het metselwerk aan, maar fungeert tegelijkertijd als een korset dat de hoger gelegen muurdelen bijeen houdt. De firma Bergen Boomverzorging zal in een eerste stap de klimplanten rakelings scheren en ook de stammen doorsnijden. De komende maanden zullen de planten daardoor uitdrogen en hun grip verliezen. Na de werken krijgt de ruïne overigens opnieuw een groen karakter, maar dan met planten die niet woekeren en geen schade aan de ruïne toebrengen.
Uitdagend restauratieproject
“Voor de werken kan het lokaal bestuur rekenen op een erfgoedpremie van 822.576 euro van de Vlaamse Overheid”, aldus Jan De Haes, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Kempens Landschap. “De gemeente zal nu een aannemer aanstellen om de uitvoering op zich te nemen. In het najaar zal de echte werf van start gaan.”
“Het zal geen alledaags restauratieproject worden”, voorspelt Kathleen Helsen, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Kempens Landschap. “Wanneer de planten verwijderd zijn, zullen we de toestand van de muren pas echt kunnen beoordelen. Gelukkig staat er een team specialisten klaar om de werken in goede banen te leiden.”
Geert Daems, burgemeester van Hulshout besluit: “We willen de ruïne een nieuwe toekomst geven en zijn dus verheugd met deze eerste stap. De werken zullen nog heel wat voeten in de aarde hebben, maar we geloven in het project en kijken uit naar het resultaat.”