Militaire tank siert onthaal spoorfietsen
Tussen Kapellen en Brasschaat kan je met spoorfietsen rijden over een oude militaire spoorlijn. Een unieke ervaring midden in de natuur, waarbij je langs verschillende oorlogsrelicten fietst. Om de beleving extra bijzonder te maken, kwamen Kempens Landschap en Defensie overeen om een gedemilitariseerde Leopardtank te plaatsen aan het onthaal. Vandaag werd dit spectaculaire voertuig van 40 ton en 9m lang ter plaatse geïnstalleerd en plechtig ingehuldigd.
Fietsen over een oude militaire spoorlijn
Sinds juli 2014 kan jong en oud genieten van een spoorfietstocht op een historische militaire spoorlijn tussen Kapellen en Brasschaat. Halfweg pauzeer je aan het oudste militaire vliegveld van België, in Brasschaat, en onderweg passeer je de Antitankgracht en verschillende bunkers uit WO1.
Tussen de paasvakantie en de herfstvakantie zijn er 20 fietsen beschikbaar voor 5 personen en 4 groepsfietsen voor 12 personen. Deze laatste zijn uniek in België, en ideaal voor een familieuitstap of een bedrijfsfeestje. Voor dit succesverhaal komen jaarlijks dan ook vele bezoekers vanuit Vlaanderen en onze buurlanden speciaal naar de Noorderkempen.
Leopardtank als eyecatcher
Het onthaal van de spoorfietsen is gelegen in de Fortsteenweg in Kapellen. Deze plek zal aan het einde van het huidige spoorfietsseizoen heringericht en geprofessionaliseerd worden. Het grote succes maakt dit noodzakelijk.
Om de parking nu alvast wat aan te kleden, wou Kempens Landschap graag een belevingselement toevoegen in de stijl van het militaire erfgoed. Defensie ging mee in dit verhaal, en was bereid om een gedemilitariseerde Leopardtank van het type 1A5 aan Kempens Landschap over te dragen. Een pareltje op het gebied van militaire monumenten.
Dit overtrof onze stoutste verwachtingen, want deze tank is een bijzonder indrukwekkende machine”, aldus Peter Bellens, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Kempens Landschap. “Ze werd gebouwd in 1969, weegt 40 ton, heeft een plaatstaaldikte van 3 cm en bood plaats aan 4 militairen. De motor was ca. 2m bij 2m groot en had 10 cilinders. Het kanon was in staat te vuren over een afstand van 2,5 km. Uiteraard werd de hele tank intussen wel onbruikbaar gemaakt door Defensie. Ze heeft nu dus louter nog een monumentale waarde.”
Samenwerking en positief elan
Ook Inga Verhaert, gedeputeerde en covoorzitter van Kempens Landschap, is verheugd met de komst van de Leopardtank. “Deze tank geeft een grote meerwaarde aan het project van de spoorfietsen, waar we elk zomerseizoen zo’n 20.000 recreanten verwelkomen. Een bezoekersaantal waar ik zeer blij om ben, zeker aangezien ik persoonlijk, van bij het prille begin van de ontwikkeling van de militaire spoorlijn, sterke voortrekker ben geweest van dit project. Hoe dit project gegroeid is en vandaag door deze mooie aanwinst opnieuw groeit, maakt mij trots.
We hadden reeds een nauwe samenwerking met de gemeenten Kapellen en Brasschaat en de uitbatende vzw’s Rotonde en Wotepa. Daarnaast krijgenwe belangrijke steun vanuit Toerisme Vlaanderen. Dat we nu ook van Defensie zo’n grote medewerking krijgen, bevestigt het positieve elan van de spoorfietsen.”
Dirk Van Mechelen, burgemeester van Kapellen, is eveneens zeer tevreden met de komst van dit bijzondere monument. “In de toekomst hebben we de ambitie om het naastliggende, verlaten militaire domein ook nog verder te ontwikkelen. Dat dankzij Kempens Landschap en Defensie deze tank nu het onthaal van deze site siert, is voor onze gemeente heel bijzonder. De meerwaarde van onze samenwerking met Kempens Landschap en het succes van de spoorfietsen is hiermee nogmaals bewezen.”