Provincie Antwerpen

Nieuwe weg opent deuren naar Hof Ter Laken

Nieuwe weg opent deuren naar Hof Ter Laken

Wie in de toekomst een bezoekje wil brengen aan Hof Ter Laken in Booischot (Heist-op-den-Berg), kan het kasteeldomein bereiken via een nieuwe toegangsweg. Begin augustus startten de werkzaamheden aan een nieuwe route die je rechtstreeks van de IJzerenweg naar de remise op het domein leidt. Het Herstelfonds van de provincie Antwerpen ondersteunt het project met een subsidie van 130.000 euro.

Kasteeldomein Hof Ter Laken is een pareltje aan de Grote Nete. Na jarenlange onderhandelingen met de adellijke familie de Gruben slaagden Stichting Kempens Landschap en Lokaal Bestuur Heist-op-den-Berg erin om het kasteeldomein in 2018 aan te kopen. Sindsdien werken ze aan de heropwaardering van het historische domein. Zo ging in april 2024 de grootschalige restauratie van het kasteel en de remise (het bijgebouw) van start. Het kasteelgebouw wordt omgevormd tot erfgoedlogies en in de remise komen een brasserie en feestzaal.

Nieuwe ontsluitingsweg

Begin augustus startte aannemer Houwelyckx met de aanleg van een nieuwe weg naar de remise. Die weg maakt onderdeel uit van de totale ontsluiting van het kasteeldomein - zoals vastgelegd in het RUP en het beheerplan voor Hof Ter Laken - en zal leiden naar een parking voor 40 wagens. De parking wordt een aanvulling op de grotere bezoekersparking die het lokaal bestuur later dit jaar realiseert aan het begin van de Hofdreef.

Voor het tracé van de weg werd gekozen voor de kortste route naar de remise: een rechtstreekse verbinding door de landbouwgronden tussen de IJzerenweg en het bijgebouw. Door twee bruggen te plaatsen - een over de Herseltseloop en een over de kasteelgracht - kunnen bezoekers de parking achter de remise in de toekomst vlot bereiken.

Win-win

Gedeputeerde Kathleen Helsen, covoorzitter van Stichting Kempens Landschap, licht toe: “Door de realisatie van deze weg wordt de hinder voor wandelaars en fietsers die in het kasteeldomein recreëren tot een minimum beperkt, wat een belangrijke doelstelling was van de partners. De weg zorgt er eveneens voor dat de monumentale Hofdreef en de rest van het park niet beschadigd geraken. Daarnaast zal de weg dienstdoen als ontsluitingsweg voor de hulpdiensten. Ook de nieuwe nutsleidingen voor het kasteel en de remise worden naast het tracé voorzien. Een win-win op vele vlakken.

Gedeputeerde Jan De Haes, covoorzitter van Stichting Kempens Landschap, gaat verder: “De nieuwe infrastructuur maakt niet alleen deel uit van de ontwikkeling van het kasteeldomein tot een sociale ontmoetingsplaats voor Heistenaren, maar vormt ook een poort naar de Grote Netevallei voor wandelaars en fietsers. Zowel de horecazaak als het erfgoedlogies, alsook de SamenHof, worden beter ontsloten. Op die manier blijft het park voor dorpsbewoners én mensen die van verder komen een pareltje waar ze graag vertoeven. Het project draagt bovendien bij aan de economische en toeristische ontwikkeling van onze regio. Vandaar dat de provincie Antwerpen dit project ondersteunt met een subsidie van 130.000 euro vanuit het Herstelfonds.”

Samenwerking

De werken zullen hoogstwaarschijnlijk in de eerste helft van 2025 afgerond zijn. De werkzaamheden gebeuren in opdracht van Stichting Kempens Landschap. Lokaal Bestuur Heist-op-den-Berg zal het onderhoud van de nieuwe openbare weg voor zijn rekening nemen. Jan Moons, burgemeester van Heist-op-den-Berg, besluit: “Na het openstellen van het park en de invulling van het kasteel en de remise, is de aanleg van deze toegangsweg de laatste etappe in dit unieke project.”

Domeinen gelinkt aan dit nieuws-item:

Hof ter Laken
Waar?Heist-op-den-Berg

Hof ter Laken

Ontdek dit uitgestrekt kasteeldomein bij de Grote Nete