Provincie Antwerpen

Restauratie Het Hof in Vosselaar op schema

Restauratie Het Hof in Vosselaar op schema

In Vosselaar zijn de werken aan het pastoriedomein Het Hof volop aan de gang. Eind 2023 ging Het Hof in de stellingen voor grootschalige restauratie. Ondertussen zijn de droogloods en de bruggetjes in het parkbos gerestaureerd. Stichting Kempens Landschap, die het domein in erfpacht heeft, coördineert de werken. De Stichting kan daarvoor rekenen op een erfgoedpremie van het agentschap Onroerend Erfgoed en op financiële steun van gemeente Vosselaar. 

Het Hof is een unieke site in het hartje van de Noorderkempen. Het beschermde landhuis dateert volgens een ingemetselde steen uit 1750 en bevindt zich in een prachtig groen landschap met waardevolle bossen en open landbouwgebieden. Het domein herbergt ook een droogloods en een karakteristieke hoeve. Sinds 2018 ontfermt Stichting Kempens Landschap zich samen met de gemeente over de restauratie en herbestemming van het pastoriedomein.

Hoogdringende werken

“Omwille van de slechte staat waarin het gebouw verkeerde, werd er meteen na de aankoop een dossier 'hoogdringendheid' ingediend bij het agentschap Onroerend Erfgoed. Daarop keurde het agentschap een bedrag van 1.449.131 euro goed voor de restauratie. De gemeente Vosselaar zorgt voor cofinanciering met een bedrag van 1.802.766 euro”, aldus gedeputeerde Jan De Haes, covoorzitter van Stichting Kempens Landschap. “Met dat geld zorgen we dat de beschermde monumenten en bruggen opgewaardeerd worden en een nieuwe invulling krijgen. Het omliggende park wordt eveneens opengesteld.”

Nieuwe toekomst

Eind vorig jaar ging Het Hof in de stellingen. Ondertussen zijn de droogloods, de hoeve en de charmante cementrustieke bruggetjes in het parkbos volledig gerestaureerd. Ook de restauratie van het beschermde landhuis – dat ooit dienst deed als pastorie van de dubbelparochie Beerse-Vosselaar – is volop aan de gang.

Gedeputeerde Kathleen Helsen, covoorzitter van Stichting Kempens Landschap: “In een eerste restauratiefase pakken we de fundamenten en de buitenkant van de beschermde gebouwen aan. Binnenkort staat er nog een slibruiming van de vijver op de agenda. In een volgende fase komt de binnenafwerking en herbestemming van de gebouwen aan de beurt. Samen met de gemeente zorgen we ervoor dat Het Hof een nieuwe, duurzame toekomst krijgt.” 

Open Monumentendag

Burgemeester Gilles Bultinck is verheugd over de restauratie van de Vosselaarse erfgoedparel: “Op zondag 8 september lichten we al een tipje van de sluier op. Het grote publiek zal de werf een eerste keer kunnen bezichtigen tijdens Open Monumentendag. Bezoekers krijgen de kans om het restauratieproces van dichtbij te volgen. De gerestaureerde droogloods en hoeve zullen vrij toegankelijk zijn. Het Hof zelf staat dan nog in de stellingen, maar de architect voorziet graag een woordje uitleg. Zeker en vast iets om in je agenda te zetten.”

Domeinen gelinkt aan dit nieuws-item: