Provincie Antwerpen

Restauratie kasteelruïne Ter Elst steekt van wal

Restauratie kasteelruïne Ter Elst steekt van wal

Stichting Kempens Landschap is begonnen met de restauratie van de kasteelruïne Ter Elst in Duffel. De ruïne krijgt een nieuwe toekomst als historische evenementenlocatie. Een tijdelijke werfweg wordt aangelegd om zwaar materiaal veilig naar het kasteeleiland te vervoeren. De afdamming van de gracht zal het meteen ook mogelijk maken om de grachtmuur te restaureren.

Kasteel Ter Elst kent een lange en bewogen geschiedenis en werd sinds begin jaren 1980 ook belangrijk in het cultuurlandschap van de gemeente Duffel. Sinds 2019 is het beheer van de iconische kasteelruïne in handen van Stichting Kempens Landschap. De gemeente riep de hulp in van de Stichting om de restauratie en herbestemming van Ter Elst in goede banen te leiden. In augustus startte de grootschalige restauratie van de erfgoedsite.

Tijdelijke werfweg

Een tijdelijke werfweg verrijst momenteel doorheen de gracht en over de ommuring tot op het kasteeleiland. Gedeputeerde Kathleen Helsen, covoorzitter van Stichting Kempens Landschap, licht toe: “Die werfweg is noodzakelijk om zwaar materiaal veilig naar het binnenplein te vervoeren zonder de fundering van de huidige brug te beschadigen.Ook maakt deze werfweg de restauratie van de grachtmuur tot onder de waterlijn mogelijk. Na de restauratie verdwijnt de werfweg volledig. Er komt wel een nieuwe, permanente wandelbrug aan de andere zijde van het kasteeleiland.”

Aandacht voor natuur

Vorige week werd een kolonie wilde bijen door een lokale imker verplaatst naar een betere plek. De beestjes zaten ingenesteld in een deel van het dak van de ruïne waaraan gewerkt moet worden. “Die actie past binnen de aandacht voor natuurbehoud tijdens het restauratieproces”, aldus gedeputeerde Jan De Haes, covoorzitter van Stichting Kempens Landschap. “Waar mogelijk worden maatregelen genomen om de natuur te beschermen en te integreren tijdens de werken. Zo loopt er momenteel een fauna-onderzoek om de aanwezige dieren op de site te inventariseren.”

Nieuwe toekomst

De grootschalige restauratie van Ter Elst startte in augustus en wordt uitgevoerd door aannemer Renotec. “De totale kosten bedragen 3.134.933 euro, mede gefinancierd door het agentschap Onroerend Erfgoed met een premie van 525.000 euro”, vult burgemeester Sofie Joosen aan. “De restauratie zal ervoor zorgen dat de kasteelruïne een nieuwe toekomst krijgt als historische evenementenlocatie, mét respect voor het historische karakter van de site.”

Domeinen gelinkt aan dit nieuws-item:

Kasteelruïne Ter Elst
Waar?Duffel

Kasteelruïne Ter Elst

Kempens Landschap beheert samen met de gemeente Duffel deze prachtige historische site. Het kasteeleiland is momenteel niet toegankelijk, maar in de omgeving is het mooi wandelen.