Provincie Antwerpen

Domein Selsaete: ontwikkeling van 15 hectare waardevolle open ruimte in Wommelgem wordt mogelijk

Domein Selsaete: ontwikkeling van 15 hectare waardevolle open ruimte in Wommelgem wordt mogelijk

Stichting Kempens Landschap, gemeente Wommelgem en de Koning Boudewijnstichting zijn in gesprek over de erfpacht van de Selsaetehoeve en omliggende 15 hectare open ruimte in Wommelgem. Met een toekomstige samenwerking willen de partijen een duurzaam beheer van het waardevolle gebied waarborgen. Een definitieve beslissing volgt later dit jaar.

Stichting Kempens Landschap en gemeente Wommelgem onderhandelen met de Koning Boudewijnstichting over de ontwikkeling van de omgeving van Hoeve Selsaete. Een mogelijke erfpachtovereenkomst voor een periode van 99 jaar biedt een mooie kans om het openruimtegebied duurzaam vorm te geven. Het domein, gelegen in de sterk verstedelijkte dorpskern, heeft het potentieel om uit te groeien tot een waardevolle groene oase met behoud van lokale landbouw.

Koude Beekvallei

Tijdens de laatste gemeenteraad werd de mogelijke toekenning van de erfpacht aan Stichting Kempens Landschap besproken. Doel? De opwaardering van het open ruimtegebied rondom de oude hoeve, in navolging van het succesvolle voorbeeld van de Koude Beekvallei in Borsbeek. Daar zorgde de Stichting voor het hand in hand gaan van natuur en lokale landbouw door middel van een doordachte vorm van landschapsherstel.

De erfpachtovereenkomst voor Hoeve Selsaete zou een belangrijke stap zijn om waardevolle open ruimte in Wommelgem te beschermen”, zegt gedeputeerde Kathleen Helsen, covoorzitter van Stichting Kempens Landschap. “Net zoals bij de Koude Beekvallei in Borsbeek willen we hier een groene oase creëren waar natuur en kleinschalige landbouw elkaar versterken.”

Langetermijnvisie

Het terrein van Hoeve Selsaete ligt op slechts één kilometer van de dorpskern van Wommelgem. “Naar aanloop van de notariële erfpacht wordt er gewerkt aan een visie voor de lange termijn, in nauwe samenspraak met alle betrokken partijen”, vult gedeputeerde Jan De Haes, covoorzitter van Stichting Kempens Landschap, aan. “Het gebied heeft enorm veel potentieel binnen de verstedelijkte dorpskern.”

“Het domein Selsaete kwam in ons bezit door een legaat. We geloven sterk in de kracht van partnerschappen om het gebied op lange termijn duurzaam te beheren. Stichting Kempens Landschap zal zich 100% inzetten om het potentieel van dit gebied maximaal te benutten”, aldus Gerrit Rauws, directeur van de Koning Boudewijnstichting. 

Ook Wommelgems Burgemeester Frank Gys is enthousiast: “De mogelijke samenwerking met Stichting Kempens Landschap biedt de kans om een duurzaam toekomstplan te realiseren dat zowel het landschap als het behoud van de open ruimte ten goede komt. Een win-win voor onze gemeente waar we onze schouders mee willen onder zetten als partner van Stichting Kempens Landschap.”