Provincie Antwerpen

Stichting Kempens Landschap versterkt natuurverbinding door aankoop bospercelen nabij Fort van Kessel

Stichting Kempens Landschap versterkt natuurverbinding door aankoop bospercelen nabij Fort van Kessel

Stichting Kempens Landschap heeft bijna 7 hectare bosgebied ten noorden van het Fort van Kessel aangekocht van het OCMW van Lier. De aankoop sluit aan bij de expertiserol die Stichting Kempens Landschap sinds enkele jaren opneemt bij het beheer van het fort. Met deze stap krijgt de stichting nu de mogelijkheid om een samenhangend natuurgebied te ontwikkelen tussen het Fort van Kessel en de nabijgelegen Kesselse Heide.

De aangekochte bospercelen zijn onderdeel van een bestaand natuurbeheerplan waarin het behoud en de verbetering van het aanwezig bosbestand centraal staat. Met deze aankoop wil Stichting Kempens Landschap de biodiversiteit en landschappelijke waarde van het gebied vergroten en bijdragen aan een robuuster leefgebied voor verschillende diersoorten, waaronder een beschermde vleermuispopulatie.

Inzetten op natuurbehoud
Gedeputeerde Kathleen Helsen, covoorzitter van Stichting Kempens Landschap, licht toe: “Met deze aankoop zetten we een belangrijke stap in het beschermen en versterken van de natuurverbindingen in de Kempen. De nabijheid van het Fort van Kessel en de Kesselse Heide biedt unieke kansen voor zowel natuurbehoud als recreatie, wat ons helpt om een veelzijdig landschap voor de toekomst te ontwikkelen”.

 

“Het beheer van het gebied zal gericht zijn op duurzame ontwikkeling en versterking van biodiversiteit. Daarnaast willen we er ook voor zorgen dat bezoekers de natuur hier zelf kunnen ervaren. Dankzij het wandel- en fietsknooppuntennetwerk dat langs het gebied loopt, zal het voor hen gemakkelijk zijn om van dit mooie stuk natuur te genieten”, vult gedeputeerde Jan De Haes, covoorzitter van Stichting Kempens Landschap, aan. 

Ecologische corridor
De bospercelen hebben een belangrijke ecologische functie. Ze vormen een jachtgebied en een verbindingszone voor vleermuizen, die vanuit het Fort van Kessel naar andere verblijfplaatsen in de omgeving trekken. Door het fort te verbinden met de Kesselse Heide ontstaat een ecologische corridor die essentieel is voor dieren en planten in de regio. Door beheermaatregelen zoals het ontwikkelen van bosranden en het vergroten van de aanwezige boom- en plantensoorten, streeft de Stichting ernaar de bossen veerkrachtiger te maken tegen klimaatverandering.

 

Nijlens burgemeester Paul Verbeeck besluit: “Dit bos biedt een waardevolle schakel voor verschillende planten- en diersoorten. Dankzij Stichting Kempens Landschap kunnen we de biodiversiteit hier op lange termijn veiligstellen. Iets wat ik alleen maar kan toejuichen.”