Terugkomst onderdelen Beddermolen
Kempens erfgoed ten top
De geschiedenis van de Beddermolen gaat terug tot 1683, toen een houten windmolen gebouwd werd door de abdij van Tongerlo. In de schaduw van de molen werden in de 18de eeuw een molenhuis met stal, schuur en bakhuis gebouwd. Zo’n pittoresk erf met gebouwen en molen is vandaag een zeldzaamheid geworden. Daarom heeft Vlaanderen de Beddermolensite erkend als een waardevol stukje erfgoed in het Merodegebied.
Monument met geschiedenis
De houten windmolen heeft al een woelige geschiedenis doorstaan. Na enkele branden door de eeuwen heen, werd hij in 1967 getroffen door een blikseminslag waarna hij opnieuw quasi volledig afbrandde. “In 1980 werd de molen heropgebouwd, maar zonder het binnenwerk. De Beddermolen staat daardoor al exact 50 jaar lang stil zonder graan te kunnen malen. Door de restauratie willen Kempens Landschap als eigenaar en de gemeente Westerlo als erfpachter daar verandering in brengen en de molen in haar oude glorie herstellen”, legt Inga Verhaert uit, gedeputeerde en covoorzitter van Kempens Landschap.
In oktober startte de restauratie van de Beddermolen met de afname van de wieken. Nadien demonteerde molenbouwer Adriaens heel wat planken, balken en onderdelen om ze te restaureren in zijn werkplaats in Weert (NL). Daar begon hij eveneens met het vervaardigen van nieuw binnenwerk. Tandwielen, molenstenen, verbindingsbalken, de rem, de trap, het dak,… werden klaargemaakt in het atelier.
“Al deze onderdelen gingen vanmorgen op transport, en kwamen rond 8u toe in Tongerlo”, vertelt Guy Van Hirtum, burgemeester van Westerlo. “Daar werden ze één voor één met een telescopische kraan op hun plaats gezet in de molenkast. Ook de molenstenen van 1 ton vlogen door de lucht.”
Tijdens de komende maanden zal er ter plaatse nog verder worden gewerkt aan de laatste stappen. De tandwielen en molenstenen zullen vastgezet en mooi afgesteld worden, de buitenkant van de kast zal worden geschilderd, enzovoort. Ook de molenberg zal mooi terug geprofileerd en aangeplant worden.
“Als alles goed blijft gaan, zal de windmolen in september opengesteld kunnen worden voor het publiek”, zegt burgemeester Guy Van Hirtum. “Een moment om absoluut naar uit te kijken! Vanaf dan zal jong en oud hem op regelmatige basis kunnen bezoeken dankzij het team van vrijwillige molenaars dat de molen zal openstellen.”
Het blijft niet bij de restauratie van de windmolen alleen
Nadien is dan de rest van het molendomein aan de beurt. “Vorige week kreeg Kempens Landschap te horen dat het restauratiedossier dat zij opstelden voor het molenhuis met stal, de schuur, het bijgebouw en het bakhuis, ontvankelijk werd verklaard door het agentschap Onroerend Erfgoed”, zegt gedeputeerde Peter Bellens, covoorzitter van Kempens Landschap. “Eens minister Bourgeois de premie verleent en de start van de werken goedkeurt, kan Kempens Landschap ook deze restauratie opstarten. Op die manier wordt het molendomein uiteindelijk de ideale plek om te vertoeven op een mooie dag en een perfecte uitvalsbasis om op ontdekking te gaan in het Merodegebied."