Tongelse Beddermolen valt in de prijzen
Gisterenavond vond in Brussel de prijsuitreiking plaats van de Publica Awards: een gerenommeerde wedstrijd die jaarlijks georganiseerd wordt door EBP (een organisatie die ondersteuning geeft bij overheidsopdrachten), waarbij in verschillende categorieën prijzen worden toegekend aan projecten die volgens de jury een voorbeeld zijn voor gelijkaardige dossiers in de publieke sector. Het project van de Beddermolen in Tongerlo kreeg in de categorie “erfgoed” een zilveren medaille en liet andere prestigeprojecten achter zich. Kempens Landschap en de gemeente Westerlo mochten de prijs samen in ontvangst nemen.
Prachtig stukje erfgoed
Het verhaal van de Beddermolen gaat terug tot 1683, toen een houten windmolen gebouwd werd door de abdij van Tongerlo. In de nabijheid van de molen werd in de 18de eeuw een molenhuis met stal, schuur en bakhuis gebouwd. Dit ensemble van gebouwen en windmolen is vandaag nog steeds intact en vormt een bijna uniek geworden voorbeeld van een typisch Kempens molendomein. Daarom heeft Vlaanderen de Beddermolen en haar domein erkend als een waardevol stukje erfgoed in het Merodegebied.
Mooie ambities worden werkelijkheid
Een tiental jaar geleden kwam het domein te koop te staan. De gemeente Westerlo en Kempens Landschap sloegen de handen in elkaar en besloten het domein samen veilig te stellen en een toekomst te geven met meerwaarde voor de gemeenschap.
Samen met vele partners maakten de gemeente en Kempens Landschap mooie plannen voor de site. Toen achter de schermen al het nodige was gebeurd, startten ze in 2016 met de eerste werken. Het domein wordt sindsdien stapsgewijs omgevormd tot een belevingsvolle locatie waar ambachten, het platteland en de troeven van de regio uitgedragen worden. Dit gebeurt door de maalvaardige en frequent opengestelde windmolen, gerestaureerde authentieke gebouwen met een nieuwe waardevolle invulling, een bakhuis waarin bakworkshops doorgaan, evenementen, aandacht voor streekproducten, een landschappelijk mooi domein en een akker met graan.
Tijdens de 2 afgelopen jaren werd het eerste grote werk uitgevoerd. De molen werd toen terug in het zicht gezet en volledig gerestaureerd. De werken aan de gebouwen en het bakhuis zijn begin deze week gestart. Kempens Landschap en de gemeente Westerlo zetten hun schouders dus volledig onder dit prestigieuze project.
“De jury van de Publica Award was zeer gecharmeerd door het feit dat de gemeente Westerlo en Kempens Landschap de sfeer van het domein ten volle respecteren, en er sterk op inzetten om het ambachtelijke proces ‘van graan tot brood’ er op een aantrekkelijke en laagdrempelige manier te tonen en te laten beleven door jong en oud. Ze beloonden dat met de zilveren Publica Award. Ik ben vandaag dan ook een trotse covoorzitter!”, vertelt gedeputeerde Inga Verhaert, covoorzitter van Kempens Landschap.
Samenwerking troef
Gedeputeerde Peter Bellens, covoorzitter van Kempens Landschap vult aan: “Het gemeentebestuur en Kempens Landschap werken samen in een nauwe 1-op-1-relatie, maar betrekken daarnaast ook tal van andere overheidsinstanties, private partners, diverse organisaties en last but not least ook heel wat vrijwilligers. Allen dragen ze hun steentje bij om van de Beddermolen een unieke locatie te maken. Deze brede samenwerking werd door de jury sterk gewaardeerd. Het juryverslag looft zowel het resultaat als de aanpak; een mooie erkenning.”
Publica Award
“Uit een groot aantal inzendingen selecteerde de vakjury, bestaande uit verschillende erfgoedexperten, tijdens de afgelopen weken 7 genomineerden. De Beddermolen was er daar één van. Gisteren werd uit deze 7 dossiers de top 3 bekendgemaakt. De Beddermolen kreeg de zilveren medaille. We lieten heel wat andere mooie en prestigieuze projecten achter ons, waaronder de restauratie van de Grote Markt in Brussel. Deze zilveren medaille is dus zeker iets waar we fier op kunnen zijn! Het is een mooie beloning voor het geleverde werk!”, vertelt burgemeester Guy Van Hirtum tevreden.
“Geld is aan de Publica Award niet verbonden”, besluit Peter Bellens nog. “Wel is het een mooi kwaliteitslabel. We zijn trots dat we gezien worden als een voorbeeld van de zorg die openbare besturen en andere instanties samen kunnen besteden aan architecturaal en roerend erfgoed!”