Provincie Antwerpen

Kolonie 5-7: Merksplas-Kolonie

Koloniën van Weldadigheid - landlopersverleden

Tussen 1818 en 1825 werden, ter bestrijding van armoede, 7 Koloniën van Weldadigheid in de Verenigde Nederlanden gesticht. Merksplas-Kolonie was de zevende en laatste in het rijtje. Landlopers werden verplicht op het land te werken om zo hun werkethos te bevorderen en hen op het rechte pad te helpen. Deze sterke vorm van sociale controle tekende zich af in het landschap. Dreven, beplanting en statige gebouwen kregen een strakke hiërarchische ordening. Open en gesloten landschappen wisselden elkaar af. De monumentale Landloperskapel en Grote Hoeve, een boerderijcomplex met verschillende gebouwen en open schuren, werden op het eind van de 19de eeuw ontworpen door architect Victor Besme.

In 1993 kwam er een einde aan dit systeem omdat de wet op de landloperij in België werd afgeschaft. Het uitgestrekte gebied dreigde te versnipperen en verloren te gaan. Gelukkig is Merksplas-Kolonie vandaag de dag beschermd zodat fietsers en wandelaars kunnen blijven genieten van dit unieke landschap.

Trek erop uit met de wandelapp Vossenstreken.

Rol van Stichting Kempens Landschap

Kempens Landschap is in 1997 opgericht om dit landschap – en andere bedreigde landschappen – te bewaren. Sindsdien is Kempens Landschap sterk betrokken bij de ontwikkeling van Merksplas-Kolonie. Zo begeleiden we mee de stapsgewijze restauratie van de Grote Hoeve en de Landloperskapel, die eigendom zijn van de gemeente Merksplas.

Via allerlei (subsidie)projecten zorgt Kempens Landschap ervoor dat de Koloniën stilaan uitgroeien tot een aantrekkelijk toeristisch gebied.

Kijk voor meer informatie over de zeven Koloniën van Weldadigheid en het UNESCO-traject op www.kolonienvanweldadigheid.eu

In 2017 opende het gloednieuwe Bezoekerscentrum Kolonie 5-7 in de voormalige varkenstal van de Grote Hoeve. Kijk voor meer informatie over Wortel- en Merksplas-Kolonie op www.kolonie57.be

Bekijk ook zeker het gebied Wortel-Kolonie!

 

Kapelstraat 10
2330 Merksplas 

Ruime parking voorzien (gratis)

 

Het domein is steeds toegankelijk voor wandelaars en fietsers. Kijk voor de meest actuele openingsuren van Bezoekerscentrum Kolonie 5-7 en de brasserie op de website www.kolonie57.be 

In het Woonstalhuis Zuid is er een brasserie gevestigd. Kijk voor meer informatie op www.kolonie57.be

De hoofddreven zijn toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

Het Bezoekerscentrum Kolonie 5-7 is toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Er is aangepast sanitair voorzien en aangeduide parkeervakken bij de ingang van het bezoekerscentrum.