Provincie Antwerpen

Leader - afgelopen projecten

Hier kan je een overzicht vinden van afgelopen Leader projecten. Klik hier om terug te gaan naar de pagina met projecten in uitvoering.

Welkom in De Merel

Dit project heeft als doel om het gebied van De Merel in Brecht aantrekkelijker te maken voor recreanten door de ontwikkeling van een onthaalpoort en een wandelapp. De onthaalpoort omvat een hoogstamboomgaard met een honderdtal verschillende fruitrassen en een recreatiezone waar bezoekers kunnen genieten van het landschap en info kunnen lezen op het infobord. Het project brengt de verschillende facetten van het gebied samen: natuur, landbouw en recreatie.

1/1/2019 t/m 30/06/2021

banner

“Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland.”

 

Meer informatie over De Merel

Schapen in de boomgaard

Het Leader-project ‘Schapen in de boomgaard’ heeft als doel de hoogstamboomgaard in het park Redemptoristen in Essen landschappelijk te herstellen en opnieuw door de gemeenschap te laten gebruiken. De 41 bestaande fruitbomen worden aangevuld met enkele aanplantingen met streekeigen fruitrassen. Het graslandbeheer in de boomgaard zal gerealiseerd worden via schapenbegrazing in samenwerking met een nabijgelegen zorgboerderij. Hiervoor worden afsluitingen en infrastructuur voorzien. Ter ondersteuning van de lokale imkers wordt ook een zone voor bijenkasten voorzien, die tevens een educatieve functie heeft. Om het project in de schijnwerpers te zetten en als inspiratie te laten dienen wordt ter afronding een tuinfeest georganiseerd in de lente van 2021.

van 1/1/2020 – 30/6/2021

Meer informatie over park Redemptoristen

banner

“Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland.”

 

Koloniën van Weldadigheid: schoolreis door de tijd

De Koloniën van Weldadigheid zijn wereldwijd een uniek en grootschalig voorbeeld van een sociaal armoedebestrijdingsproject, gekoppeld aan landbouw en landinrichting. Met de restauratie, herbestemming en openstelling voor het grote publiek van de gehele site heeft het middelbaar onderwijs al te kennen gegeven dat hier een enorm potentieel zit naar educatie toe. Nu de invulling van het bezoekerscentrum vorm begint te krijgen, willen we de mogelijkheid aangrijpen om een geheel lessenpakket uit te werken. De dag vullende activiteit zal bestaan uit 2 grote luiken: 'Streekidentiteit & landbouw' en 'Armoede & armoedebestrijding door de eeuwen heen'. Het idee is om verschillende parallelle circuits op te zetten en zo een gevarieerde, afwisselende en vooral boeiende dag te organiseren.

van 01/01/2017 tot 01/06/2018

met de steun van ELFPO

www.vlaanderen.be/pdpo

Leader logos

 

Groenten uit Essen (2017)

Sinds 2013 is Kempens Landschap eigenaar van het park van het klooster- en schooldomein van de paters Redemptoristen in Essen. Na jarenlange verwaarlozing herwint dit domein stelselmatig haar charme. Met dit project heeft Kempens Landschap als doel het landschap verder in ere te herstellen en een breder gebruik door de lokale (school)gemeenschap te stimuleren. Dit wil ze doen door de voormalige moestuin nieuw leven in te blazen als locatie voor samen- en schooltuinieren, alsook door meer beleving te brengen in de boomgaarden via schapenbegrazing en bijenteelt. Hierbij kan het tuinbouwaspect van het park terug onder de aandacht worden gebracht, zowel voor de leerlingen van de school zelf als voor andere bezoekers.

van 01/01/2016 tot 30/09/2017

Met de steun van ELFPO

Leader logos

 

Groene vingers in Olen: Landbouw en Natuur hand in hand

Het project gaat over de landschappelijke en ecologische opwaardering van +/- 21ha agrarisch gebied rondom de industriesite van Umicore in Olen. Enkele ecologische en recreatieve inrichtingsmaatregelen zullen worden uitgevoerd: vrijstellen en opnieuw beplanten van houtkanten en bomenrijen, aanleg recreatieve infrastructuur, herstel poel en ecologische inrichting beekoevers. Het toekomstig beheer van het gebied (graslanden, houtkanten, bomenrijen, bosranden, poelen, waterlopen, wandelpaden) zal gebeuren door het inschakelen van lokale landbouwers.

van 01/01/2016 tot 31/12/2017

met de steun van ELFPO

www.vlaanderen.be/pdpo

Leader logos

 

Prinsheerlijk cruisen in de Merode

In de beschermde Stoomzagerij van Laakdal worden vanaf de paasvakantie 2018 elektrische tuktuks verhuurd aan recreanten. Op die manier kunnen ze het omliggende platteland en de Merode leren kennen. Met een GPS zullen de recreanten een traject volgen waarbij ze langs lokale land- en tuinbouwbedrijven rijden. Hier kunnen ze ook halt houden om de bedrijven te bezoeken en streekproducten te proeven en/of aan te kopen.

van 01/01/2017 tot 30/06/2018

met de steun van ELFPO

www.vlaanderen.be/pdpo

Leader logos

 

Een vlucht doorheen de Landbouwkolonies van Wortel en Merksplas (2016)

Kempens Landschap wilde bezoekers een totaalbeleving aanbieden via een virtuele toer van het landschap van Wortel- en Merksplas-Kolonie. Zo kan de bezoeker op een interactieve en educatieve manier delen van het landschap ontdekken die anders niet zichtbaar zouden zijn voor het publiek. De virtuele tour wordt opgemaakt door middel van panorama fotografie in 360°. Sinds 4 juni 2017 kan jong en oud deze virtuele tour bekijken in de vaste opstelling van Bezoekerscentrum Kolonie 5-7 in Merksplas-Kolonie.

Terug naar het Weelde van Weleer  (2013)

Het oude dorpscentrum van Weelde is de enige overgebleven historische dorpskern in de gemeente Ravels. De waarde, samenhang, historiek en landschappelijke kwaliteit van de site kan door evenwel meer in de verf worden gezet. Tevens leeft er binnen de gemeente en de inwoners de vraag naar een opwaardering van “de Burcht”, en naar een herbestemming van de pastorij. Het is dus tijd geworden om de oude dorpskern nieuw leven in te blazen (met respect voor het historische) en voor dit alles een visie uit te werken.

Als eerste stap binnen de integrale aanpak zal werk worden gemaakt van een masterplan. Hierin zullen de verschillende doelstellingen voor de historische kern worden geformuleerd, zal een SWOT-analyse worden opgenomen, zal de lange termijnvisie worden beschreven, en worden uiteindelijk ook concrete maatregelen vastgelegd.

Via een bottom-up benadering en een breed opgezette participatie, zal de input en basis voor dit traject gezocht worden bij de bewoners, verenigingen en bezoekers van Weelde zelf. Innovatief hierin is dat deze participatie zal worden bewerkstelligd via gemeenschapsversterking. Door de bewoners en de verenigingen van Weelde en omgeving terug in contact te brengen met elkaar en hen samen te laten nadenken over het platteland, hun dorp en de historische kern van Weelde, worden ze immers sterker betrokken bij het project.

Een eiland in't groen (2013)

Na 100 jaar aanwezigheid van de paters Redemptoristen in Essen, staat het kloosterdomein anno 2013 aan het begin van een nieuwe uitdaging. Kempens Landschap speelt hierbij een belangrijke rol en zal de groengebieden rond de gebouwen openstellen voor het publiek. Daarnaast zoeken we samen met de partners op de site naar een passende herbestemming voor het klooster en de kerk. Om het domein opnieuw te laten schitteren en in ere te herstellen, zal via het project ‘Een eiland in ’t groen’ alvast een eerste stap worden gezet naar de revalorisatie van het park. Dit concretiseert zich in de opwaardering van enkele beeldbepalende elementen in het domein zoals de kiosk, de begraafplaats en de pater Godts kapel. Verder zal ook het achterstallig beheer worden weggewerkt tegen het publieksevenement op 3 en 4 augustus.

Fruit voor De Merel (2013)

In domein De Merel te Brecht zal met de steun van Leadergroep MarkAante Kempen een uitgestrekte hoogstamboomgaard worden aanlegd, als visuele onthaalpoort langsheen de Schotensteenweg. De inkijk naar het domein toe vanop de Schotensteenweg wordt momenteel ontnomen door een rij doorgegroeide coniferen en ‘kerstbomen’ afkomstig van een in onbruik geraakte kerstboomkwekerij.

Alle facetten die bij de verdere ontwikkeling van domein De Merel tot uiting zullen komen worden hiermee samengebracht, als voorbode van wat verwacht mag worden uit de samenwerking van de nieuwe eigenaars van het domein: Natuur, landbouw, verhoging van de biodiversiteit, landschapsbeleving, het koesteren van cultuurhistorisch erfgoed, educatie, het promoten van de eigen streekidentiteit, zachte recreatie, participatie én educatie komen in dit project allemaal aan bod.

Kempens Landschap is hiermee niet aan haar proefstuk toe. In 2010 werd in domein Roosendael te Sint-Katelijne-Waver ook reeds een hoogstamboomgaard aangelegd met oude ‘vergeten’ fruitrassen. Conform de aanwezige expertise, samenwerkingsverbanden en werkwijze die werden aangewend in domein Roosendael zal ook het aanplanten van de boomgaard in Brecht omkaderd worden door de meest gunstige voorbereidingswerken, ondersteunende inrichtingsmaatregelen en beheerswerkzaamheden.

De aanplant van de boomgaard zal geschieden door scholen (met ondersteuning). Hierdoor wordt van bij de start draagvlak en respect gecreëerd en een bewustmaking opgebouwd bij de lokale bevolking. Hierop kan tijdens latere fasen van het boomgaardproject worden verder gebouwd. Zo biedt de boomgaard mogelijkheden tot het inrichten als demonstratieboomgaard, de organisatie van plukdagen, evenementen, 

Licht in de duisternis (2011-2012)

Om de bijzondere geschiedenis van de kolonies weer tot leven te wekken, werd het toeristische ontsluitingsproject ‘Licht in de Duisternis’ opgestart. Gezien de grote vraag naar een optekening van de geschiedenis, het landschap, het aanwezige erfgoed etc., is in eerste instantie gestart met de opmaak van een zgn. portfolio. Via pakkende beelden en korte begeleidende teksten wordt het verhaal van de kolonies geschetst. Een tweede luik omvat het registreren, bundelen en openbaar maken van mondeling erfgoed. Vandaag de dag zijn er nog enkele oud-landlopers, cipiers en omwonenden die elk een eigen verhaal te vertellen hebben over het leven voor, na en tijdens de hoogtijdagen van de Rijksweldadigheidskolonies. Om het bouwkundig erfgoed te ontsluiten, worden de nodige voorbereidingen getroffen voor de restauratie van de kapel, een waar pareltje van negentiende eeuwse Kempische architectuur. In het kader van dit restauratieproject wordt de lichtstraat van de kapel in haar oorspronkelijke toestand hersteld om de natuurlijke lichtinval terug te krijgen. Op die manier wordt het historische concept van openheid en doorzicht, dat nodig was voor het toezicht op de landlopers, hernieuwd.

Graven in het verleden - 115 jaar Zusters Franciscanessen in Gooreind (2011)

Eind 2008 werd Kempens Landschap benaderd door het gemeentebestuur van Wuustwezel. Zij vroeg om een mogelijke veiligstelling van het kloosterdomein van de zusters Franciscanessen te onderzoeken. Er is vervolgens veel tijd en energie gestoken in het zeker stellen van het duurzaam behoud van het domein als eenheid, als groene long voor de gemeenschap van Gooreind en als belangrijk religieus erfgoed. In dit kader zal het gebouwenpatrimonium de komende jaren herbestemd worden tot een woon- en zorgcentrum van de nieuwe generatie. Maar eerst zal de begraafplaats van de Zusters Franciscanessen - met steun van Europa - opgewaardeerd en ontsloten worden voor publiek. Tweehonderd jaar lang waren de zusters Franciscanessen een vaste waarde in Gooreind. Met dit project kunnen we hun geschiedenis én hun band met de gemeenschap levend houden.

Wandelnetwerk de Kolonies (2010-2011)

Vzw Kempens Landschap heeft zich sterk gemaakt om een wandelnetwerk met knooppuntenbewegwijzering te realiseren, dat zich uitstrekt over de beide kolonies. Later zal dit overigens uitbreiding vinden met het grotere ‘Wandelnetwerk Antwerpse Kempen’ van Toerisme Provincie Antwerpen. Het project wil bijdragen tot het bewaren van de kolonies als eenheid, tot het recreatief ontsluiten ervan en de bovenlocale positionering op het gebied van natuur, toerisme en recreatie. Voor de wandelaars zal een informatieve wandelkaart ter beschikking worden gesteld.

Landbouw en landschapszorg hand in hand op de Kolonies (2009-2011)

Het project omvat onder meer een pilootproject met schapenbegrazing in de dreven van de kolonies. Daarmee wordt een tweeledig doel nagestreefd. Naast ecologische opwaardering van de bermen, wordt door de aanwezigheid van de herder met zijn kudde ook een toeristisch-recreatieve aantrekkingspool gecreëerd. Dit initiatief is, zowel vanuit de landbouwsector als door recreanten, onverdeeld positief ontvangen.