Leader
Leader Zuid
Domein Fatima, rustpunt in het landschap
Domein Fatima kent een lange geschiedenis steeds gedragen door de mensen uit de omgeving. Het is uitgegroeid tot een religieus park bemind in de ruime omgeving van Zandhoven. Zulke openruimte schenkt ons rust, stilte en beleving. Desondanks groeit de druk op de open ruimte en worden plekken waar men zich kan onthechten van de dagelijkse beslommeringen schaarser. Om deze kostbare groene long te versterken en de site verder te ontwikkelen als onthaastingsplek, slaan Kempens Landschap, de gemeente Zandhoven, de Kerkfabriek en de vrijwilligers van Fatima de handen in elkaar.
Door typische landschapselementen te herstellen, het domein verder te verfraaien, op te waarderen en biodivers te maken zal het gebied zich ontwikkelen tot een plaats met grotere betekenis, een rustpunt waar je de stilte nog echt kan beleven. Niet alleen vanuit religieuze hoek om er te bidden maar ook vanuit de beleving van dit erfgoed en het unieke karakter van deze plek. Het wordt zo een verhaal van stilte, schoonheid en bewustwording waarbij de beleving van de mens centraal staat.
01/01/2023 t/m 30/06/2024
Leader MarkAante Kempen +
Hoe het begon met de Franciscanessennon
Via dit project willen Stichting Kempens Landschap en het gemeentebestuur van Wuustwezel een belevingsroute ontwikkelen op het domein van de Zusters Franciscanessen. Via de +/- 2km lange wandeling zullen kinderen op een interactieve en leuke manier kennismaken met de geschiedenis en de natuurwaarden van het domein.
01/01/2023 t/m 31/06/2024
Leader MarkAante Kempen +
Kasteelpark Westmalle opent de poorten
Stichting Kempens Landschap en de gemeente Malle hebben in maart 2024 het sprookjesachtige kasteeldomein van Westmalle aangekocht, na een volksbevraging waarin 77% van de deelnemers een aankoop door de gemeente ondersteunde. Het domein was nooit openbaar toegankelijk en daar komt nu - met de eigenaarswissel - verandering in. Het voorste deel van het park kon ondertussen opengesteld worden mits de nodige onderhoudswerken. Het achterste deel van het park is echter in slechtere staat. Via het microproject wordt het historische wandelpad doorheen het park opnieuw toegankelijk gemaakt. Daartoe wordt het dode zware hout in de vele oude en grote parkbomen verwijderd. Er worden informatieborden over de geschiedenis en de natuur van het park geplaatst in samenwerking met de heemkring en familie van de voormalige eigenaar. Twee houten bruggetjes worden beveiligd met anti-slip en leuningen zodat het historische wandelpad volledig toegankelijk gemaakt kan worden.
Leader MarkAante Kempen +
Podcast: Aan de Rand van het Land
VisitHoogstraten presenteert 3 nieuwe afleveringen van de podcast 'Aan de Rand van het Land'. De reeks brengt het volledige verhaal van Wortel-Kolonie als landbouwkolonie: het verleden, het heden én de toekomst.
Houd je klaar voor een flinke brok geschiedenis, maar zo leuk gebracht dat je niet anders kan dan geboeid blijven luisteren. Net zoals in de pilootaflevering loodst Lieven Van Gils je mee doorheen het verhaal, zorgen Jonas Vermeulen en Nico Sturm voor de leuke re-enactment scenes en wordt alles gekaderd door mensen die vanaf het begin bij de kolonie betrokken waren of nog steeds zijn. Je hoort Frans Horsten, Jef Martens, Jozef Bosch, Philippe De Backer, Willy Van den Bergh, Kevin van Zouterover, de schaapsherder, ... Je raadt het al: het wordt beslist een onderhoudende belevingstocht doorheen Wortel-Kolonie. Geniet van deze oorwurm. Meer weten? https://visithoogstraten.be/blog/nieuwe-afleveringen-podcast/
Beluister 'Aan de Rand van het Land'.
De podcast 'Aan de Rand van het Land' kwam tot stand dankzij de steun van Kempens Landschap en Leader. Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland www.vlaanderen.be/pdpo
Leader MarkAante Kempen +
Vallei van de Kleine Beek, een veerkrachtig landbouwlandschap op de rand van het dorp Wuustwezel
Via dit project willen Kempens Landschap, Regionaal Landschap de Voorkempen en het gemeentebestuur van Wuustwezel het landschap van de vallei van de Kleine Beek net buiten het centrum van Wuustwezel opwaarderen in nauwe samenwerking met de lokale landbouwers. Concreet staan volgende acties op de planning: herstellen of aanleggen van groene linten en beekgeleidende elementen zoals bomenrijen, houtkanten, rietkragen of plas- en drasbermen. Waar mogelijk worden ook acties opgezet om het landschap beter te kunnen beleven.
01/01/2021 t/m 31/06/2022
“Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland.”
Meer informatie over Beersgat in Wuustwezel
Leader Oost
Onthaasten en ontmoeten bij de 15 Kapellekens
Een plek om tot rust te komen, om de natuur intens te ervaren, om stil te staan bij verleden en heden, om te ontmoeten en te beleven. Een plek om te koesteren. Wij willen van de 15 Kapellekens deze plek maken, voor jong en oud, voor buurtbewoners of passanten, voor individuen of kleine groepen. De gemeente Mol, Stichting Kempens Landschap en de Vrienden van de 15 Kapellekens staan daarin niet alleen: het project zal worden gedragen door diverse doelgroepen. Door de omgeving te herstellen en toegankelijk te maken, door plekken te creëren zodat de betrokkenheid vergroot wordt en de historische en culturele waarde in de verf te zetten, zullen de 15 Kapellekens meer worden dan een kruisweg in het groen. Door de opwaardering wordt de site een unieke locatie, om te onthaasten, te ontmoeten, te vertoeven. Meer info over de 15 Kapellekens.
van 01/01/2022 tot 30/06/2023
met de steun van ELFPO
Leader Zuid
Van akker tot bakker rondom de windmolen "In Stormen Sterk" (Lille)
De windmolen "In Stormen Sterk" in Gierle is een prachtig gerestaureerd monument dat jammer genoeg naast een kale grasvlakte gelegen is. Binnen dit Leader project zullen gemeente Lille, Kempens Landschap en Toerisme Lille deze zone extra aankleden en er onder andere een circulair nieuwbouwvolume voorzien waarin ook een bakoven komt. Samen met verschillende vrijwilligers, de buurt, school, verenigingen en landbouwers willen de partners ook een aantrekkelijke educatieve wandeling doorheen de graanvelden uitstippelen. Hierdoor leert een brede doelgroep ook via deze weg hoe het proces van graan tot brood verloopt, zowel vroeger als nu. Mensen zullen hier het platteland beleven door te doen, te ruiken, te zien en te voelen.
1/1/2021 t/m 01/06/2022